Lovasberényi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

 

A Lovasberényi Önkéntes Tűzoltó Egyesület az elsők között alakult meg, Fejér megyében a harmadik ilyen szervezet volt Székesfehérvár és Adony után. A megalakulás egy szomorú eseményhez fűződik: 1878 júniusában a mai Hunyadi utca elején keletkezett kéménytűz okán alig egy óra alatt 26 lakóház vált a tűz martalékává.

A ma is álló “őrtanyát” 1900 körül vásárolták községi költségvetésből, 1910-ben készült el mellette a tűzoltó szertár. A tűzoltási gyakorlatokat vasárnap délutánonként a kastély parkjában tartották, melyre a tűzvigyázó toronyból felhangzó kürtszó hívta a tűzoltókat. A gyakorlatok után a gróf vendégül látta a bajtársakat. Híresek voltak az egyesület javára rendezett tűzoltó bálok és színdarabok. Az egyesület fénykorában több kocsifecskendővel, lajtkocsival és tűzoltószertárral rendelkezett, sisakjukon a grófi család címere díszelgett. Az egyesületnek több pártoló, ifjúsági és veterán tagja is volt.

A háború alatt a felszerelés nagy része megsemmisült. 1947-ben az újjá alakult egyesületnek 36 tagja volt, ami később növekedett. 1951-ben a tűzoltószereket államosították. Az 1950-es évektől számtalan versenyen rangos helyezést értek el tűzoltóink. A sok oklevél, -melyeket jelenleg a faluházban őrzünk- ma is büszkén hirdetik a múlt eredményeit. Tűzoltóink számos tűzesetnél álltak helyt, például a kastélyistálló tüzénél 1951-ben.

Rendszerváltás után a jogszabályokban oly mértékben változtatták a működési feltételeket, mely a községi önkéntes tűzoltóságok anyagi lehetőségeit meghaladta, így a nemes munka iránt az emberek érdektelenné váltak. A lovasberényi egyesület, – miután felszerelése használhatatlanná vált- szüneteltette működését.

A Székesfehérvári Tűzoltóság viszonylagos közelsége ellenére szükséges az egyesület léte, főként az ifjúság nevelése szempontjából. Jól szervezett, gyors helyi beavatkozás életeket és milliós értékeket menthet meg, amíg a távoli segítség megérkezik.

Honlap: www.lote.hu

 

 

sztp

E-ügyintézés

eugyintezes

Fejlesztések

szechenyi2020

mfp

Szennyvíz projekt

szennyviprojekt

Keresés

Akadálymentes honlap

akadalymentes

Belépés

Hírlevél

Oldalainkat 148 vendég és 0 tag böngészi