Református templom

 

reformatustemplomA mai templom falai 1785-86-ban épültek fazsindely tetővel, a II. József által kiadott Türelmi Rendelet szerint torony nélkül és kerítés mögött.

 
A déli oldalon bejárati oldalcsarnokon keresztül léphetünk a templombelsőbe, melynek keleti vége trapéz alakban zárul. Magas félköríves ablakok világítják meg a 10x25 m-es belső teret.
 
A 400 férőhelyes templombelső két végében karzat emelkedik, az oldalsó ajtó fölött I. világháborús emléktábla, szemben falazott szószék.
 
A II. világháborúban az épület keleti oldalról belövést kapott, padjai megsérültek, orgonája elpusztult. Berendezését 1947-re állították helyre, elektronikus orgonát 1987-ben kapott.
 
A régi harangláb helyett az erős falazatú 38 méter magas kőtornyot 1804. és 1805. között építették hozzá eklektikus stílusban.
 
A toronyban ma három harang van: 100, 218, és 412 kilogrammosak, melyeket 1979. óta elektromos szerkezet szólaltat meg. A toronyóra messziről látható, a kivilágításnak köszönhetően éjszaka is. Az utca felöli kőkeretes bejárati ajtó felett a toronyépítés évszáma olvasható. A templom gázfűtése 1994-ben készült el.
 
Az épület műemlék jellegű.
 
(Az összeállítás Sterhardt Lászlóné a Berényi Újság számaiban megjelent írásai, valamint a "Száz magyar falu könyvesháza Lovasberény" című könyv alapján készült.)