Budapesti Erdőgazdasági Zrt.

 

erdeszetBudapesti Erdőgazdasági Zrt.
Lovasberényi Erdészeti Igazgatóság
8093 Lovasberény,Vörösmarty u. 4.
Tel./fax: 06/22/456-039

 
Erdőgazdálkodás
A Lovasberényi Erdészet Fejér-megye területén, 3.884 hektár erdőterületen gazdálkodik. Az Erdészet területe a Velencei-hegység különálló erdőtömbjét és az attól északra lévő területet foglalja magába. Termőhelyi adottságaiból következően faállományaiban az alábbi fajok fordulnak elő: tölgy(21%), cser(43%), gyertyán(2%), akác(18%), juhar(3%), kőris(3%), fenyő(9%), egyéb(1%). Az élőfa készlet 445 ezer m3, az éves termelés 7.500 m3 körül alakul. Az évente kitermelt faanyag csaknem teljes egészében tüzifa. A fűtőanyag mellett oszlopféleségek képezik a másik bevételi forrást.
 
Vadászat
A Lovasberényi Erdészet Budapesttől
60 km-re, Székesfehérvártól 20 km-re, a Velencei-tótól északra 7.200 hektáros területen folytat eredményes vadgazdálkodást, melyből mindössze 3.900 hektár az erdő. Az Erdészet területén minden Magyarországon honos nagyvad föllelhető. Az állomány minőségét aranyérmes trófeák fémjelzik, melyeket főleg külföldi bérvadászok zsákmányoltak.
Szarvasainkra a mutatós, viszonylag könnyű, 6-8 kg agancssúlyú bikák a jellemzőek. Évente néhány aranyérmes bika is terítékre kerül. Az utóbbi évek legjobb trófeája 13,61 kg-os, 243,14 CIC pontos volt.
 
Erdőgazdaságunknak csak itt van dámvad állománya, a lapátok súlya jellemzően 3,50 kg körüli, 50%-ot meghaladóan érmes.
Jó minőségű a muflonállomány is, nem ritkák a 80 cm feletti kosok sem.
Az egyéni vadászatok során terítékre kerülő vaddisznók között gyakran fordul elő kapitális agyarú kan.
A vadászvendégek elszállásolásáról, ellátásáról a Fehértanyán gondoskodik az Erdészet. A három darab kétágyas szobából álló vadászházban I. osztályú kiszolgálást biztosítunk, lehetővé téve látogatóinknak, hogy megízleljék a magyar konyha remekeit.
A vadászatra érkező vendégeket nemcsak vadban dús táj fogadja: horgászásra, fényképezésre is van lehetőség, úgyhogy a vendégekkel érkező családtagokra is élménygazdag napok várnak.
A vadászat itt mindig hangulatos, élménygazdag. A jól szervezett vadászatok mellett a vidék nyugalma, csendje biztosít kikapcsolódást és felüdíti a vendéget.
 
Üdülés
A Lovasberényi Erdészet a fővárostól mindössze 60 km-re, a Velencei-tó feletti területen található a Velencei-hegységben. A Velencei-hegység alacsony, lekopott, ún. variszkuszi rögökből álló kis hegycsoport. Terjedelme alig 100 km2, legmagasabb pontja mindössze 351 m-es (Meleg-heg).
 
Tetejéről megkapó körkilátás tárul elénk a Velencei-tóra és környékére, a hegység vonulataira és a Zámolyi-medencére, háttérben a Vértes-hegységgel. Lejtőit jellemzően elég dús erdő fedi, nem túl megeröltető, kellemes túrákra alkalmas. Az erdő növény- és állatvilága jól megfigyelhető, kiváltképpen fotózásra ajánljuk.
A Balaton "kis-testvére", a Velencei-tó tájképi szépségekben, jó fürdési, vízisport-lehetőségekben bővelkedő jelentős idegenforgalmi gócpont. Egyik legkedveltebb szórakozási formája a tó üdülőéletének a csónakos, vitorlás barangolás a messzire nyúló, nagy kiterjedésű zöld nádasokban. Valóságos útvesztő ez, hangulatos, festői részletekben páratlanul gazdag a velencei-tavi vízivilág.
Nevezetes turisztikai látnivalók kínálkoznak a Meleg-hegyen és környékén. Legismertebbek az ún. "Ingó-kövek": a nagyméretű gránittömbök közül a csapadék és a szél kipusztították a kevésbé ellenálló kőzetrészeket és a sziklatömbök lazán támaszkodnak egymáshoz. Ugyanilyen természeti erők alakították ki az ún. "Likas-követ".
Strandolásra, vízisportolásra és horgászatra lehetőség Velencén, Agárdon és Gárdonyban nyílik. A lovassport kedvelői is találnak lehetőséget a környéken. E területnek Székesfehérvár a közeli nagyvárosa, természetes ásványvizei, gyógyvizei fürdőket táplálnak.
A Velencei-hegység lankáin kiváló borok teremnek, érdemes a pincékben ezekből egy kis kóstolót venni.
A látogatók elhelyezéséről Erdészetünk vadászházában gondoskodik, ahol személyzetünk elsődleges feladatának a vendégek igényeinek maximális kielégítését tekinti.