Csikváry Faluház

 
faluhaz
8093 Lovasberény, Hunyadi u. 6.
 
A Lovasberényi Faluvédő Polgári Kört, rövidített nevén a Falukör egyesületét 1993-ban helyi fiatalok alapították. Céljaik között szerepelt a néprajzi- és helytörténeti értékek megőrzése, megismertetése, a helyi hagyományok felkutatása, ápolása és azok megismertetése a faluközösséggel, különösen a fiatalokkal. Az egyesület Faluházat, vagyis tájházat 1995 óta tart fenn. A néprajzi ház először id. Südi Mihály jóvoltából a Vásár utca 66. sz. alatt működött.
 
Egyre bővülő hagyományőrző munkához Dr. Csikváry István lovasberényi születésű állatorvos 1998-ban megvásárolta a Hunyadi utca 6 sz. alatti házat. Az épületet helyi mesteremberek, a régiségeket helyi diákok, pedagógusok tették rendbe. Dr. Csikváry István 2008-ban 75. születésnapján a ház tulajdonjogát Lovasberény Község Önkormányzatának, használati jogát a Falukörnek ajándékozta. Az épület azóta viseli tiszteletére a Csikváry Faluház nevet. A 40 m hosszú parasztház otthont ad a Lovasberényi Néprajzi- és Helytörténeti Gyűjteménynek, hagyományőrző és közösségi rendezvényeknek, néptánccsoportnak, táboroknak.
 
A Csikváry Faluház lakrészében XIX. századi szobabelső, konyha és helytörténeti kiállítás látható. Verandáján és kocsiszínben főként mezőgazdasági eszközök tekinthetők meg.
 
Figyelemre érdemes a csákvári és felvidéki cserépedény-gyűjtemény, a különböző fonal és textilkészítő eszközök, kézimunkák, világító eszközök. Láthatóak faragással díszített bútorok, paraszti ruhák, használati eszközök. A régi iskolai tárgyak mellett különleges imakönyvek, helyi iratgyűjtemény is megtalálható. A helytörténeti helyiségben Lovasberény híres szülötteit és műveit ismerheti meg a látogató. Garantáltan mindenki talál itt különlegességet, érdekességet.
 
Diákok segítségével folyamatosan gyűjtjük a helyi szokásokat, a helytörténeti dokumentumokat, kutatjuk Lovasberény múltját. A múlt értékeit digitális formában is őrizzük: régi fotókat, régi tárgyak képeit, hanganyagokat, iratokat, más múzeumok vagy levéltárak lovasberényi vonatkozású anyagait, stb. Helyi népszokásokról készült a Múltunk kincsestára I. című kiadványunk.
 
A gazdag múltat előadásokon és kiállításokon ismertetjük meg.

 

A faluház kiállításainak látogatása lovasberényi lakosok számára ingyenes.

A Csikváry Faluház a nyári hónapokban állandó nyitva tartással várja látogatóit.
Cím: Lovasberény, Hunyadi utca 6.
 
Nyitva:
Pénteken 10-18 óráig
Szombaton 10-18 óráig
Vasárnap 13-17 óráig

Kulcsos: Kajári Lajosné (szomszéd) Hunyadi u. 8. Telefon: 06-22- 456-224
Szakvezetés és helytörténeti ismertető csoportoknak előzetesen egyeztetett időpontban:
Czompó Zsuzsanna Tel: 06 20- 4916 411, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.